Webbdesign portfolio – Wordpress hemsidor – Design by Milena

Design by milena » Att bygga hemsida

ATT BYGGA EN HEMSIDA

Min byggprocess är enkel, och utgår från att man använder Godaddy som webbhost, och WordPress som plattform. Jag är egenlärd inom WordPress och har byggt sidor i ungefär 2 års tid, några av de hemsidor jag skapat hittar du här.

 Har du frågor eller funderingar får du gärna höra av dig till mig. Nedan presenterar jag min process i skapandet av webbsidor, från scratch till lansering.

Steg för steg

Steg 1: Skapa konto hos Godaddy

Det första man bör göra om man vill bygga en hemsida med WordPress eller andra plattformar är att registrera sig hos en webbhost, och jag personligen använder Godaddy.com. Godaddy erbjuder köp av domän, plattform, SSL-certifikat, marknadsföring och mycket annat. Det man behöver för att kunna lansera hemsidan är domän och plattform, i detta fall WordPress. Hos Godaddy betalar man för plattform (WordPress) månadsvis, och för domän årligen.

Steg 2: Skaffa WordPress

För att kunna börja bygga en webbsida behövs först en plattform, och plattformen jag använder är WordPress. Med WordPress kan man skapa i princip vilken hemsida som helst, och man fria händer att skapa precis den design man önskar. Det enda som behövs är att man förstår sig på plattformen och hur denna fungerar.

Steg 3: Börja bygga

När man är klar med att konfigurera WordPress kan man börja bygga på sin webbsida. Det första man vill göra är att ladda hem ett tema utifrån egna önskemål, och gärna en sidbyggare som Elementor, vilket man finner i Plugins. Med Elementor kan man enkelt dra och släppa det innehåll som man vill ska finnas på hemsidan. Man ska dock ha i åtanke att vissa ändringar endast kan göras i temats egna inställningar, så som justering av sidfot och sidhuvud. Detta gör man enkelt genom att trycka på “Customize your site”. Är man ute efter att skapa en webbshop bör man ladda hem Woocommerce, vilket är den populäraste e-handelplattformen.

Wordpress

Steg 4: Se över responsivitet

En responsiv webbsida innebär att denna anpassar sig efter den skärmupplösning som besökaren har, och ändrar automatiskt layout för att höja besökarens upplevelse av hemsidan. Att ha en responsiv webbsida är väldigt viktigt för att kunna möta de krav som kunderna ställer och inte halka efter i utvecklingen. Med Elementor kan man enkelt anpassa sin design efter olika plattformar där man har möjligheten att gömma eller synliggöra objekt för mobil vy, surfplattevy och datorvy. Man har även möjlighet att se hur designen ser ut på de olika plattformerna.

Responsiv webbsida

Steg 5: Ladda ner verktyg

WordPress har många verktyg (Plugi-ns) som kan komma till nytta när man skaffar en hemsida. Några verktyg jag anser vara väldigt effektiva är “Yoast SEO”, “Siteorigin CSS” och “Visitor tracking real time statistics”. Med Yoast SEO kan man göra sin webbsida sökbar på Google och få en bättre position i sökresultaten. Är man bekant med CSS kod är Siteorigin CSS väldigt effektivt för att enklare justera objekt och kunna ändra på saker som exempelvis teman inte tillåter. Verktyget Visitor tracking real time statistics gör det möjligt att se antalet besökare man har på hemsidan och hur de hittat fram.

Steg 6: Lansera din hemsida

Det sista steget i processen är att koppla domänen till hemsidan, för att denna ska vara tillgänglig för alla på internet. Du kopplar enkelt din domän till din WordPress hemsida på Godaddy.com. Något man också bör överväga är SSL-certifikat, vilket är en typ av elektronisk legitimation som visar att webbsidan är säker och bidrar till en avslappnad upplevelse hos besökaren. När man kopplar sin domän kan det ta lite tid innan hemsidan finns uppe på internet, men sedan är det klart! Detta är min process kring hur man själv skapar och lanserar en hemsida med hjälp av WordPress.